Vorige Artikel 50 van 88 Volgende

Deze vijf signalen en symptomen geven een Omega 3 tekort aan

Het is belangrijk om voldoende omega-3 vetten binnen te krijgen. Het is een belangrijk component in allerlei lichaamsfuncties. Als je een omega 3 te kort hebt, kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In dit artikel beschrijven we daarom vijf signalen en symptomen van omega-3 te kort en hoe je dat weer kan verhogen.

Onderstaande zijn conclusies uit eerste kleinschalige studies over omega-3 te kort.

1 Geïrriteerde en droge huid

Omega 3 ondersteund de huid in het vasthouden van vocht en beschermd tegen irritaties. Een kleinschalige studie liet zien dat vrouwen die dagelijks een halve theelepel van lijnzaadolie namen een minder stugge en bijna 40% meer gehydrateerde huid hadden dan de groep met een placebo.

Een andere 20 weken durende studie met hennepzaad, dat rijk is aan omega-3, gaf positieve resultaten bij een groep met eczeem klachten. De participanten ervaarden minder droogheid en minder jeuk. Daardoor smeerden ze minder zalfjes.

Het zijn signalen dat omega-3 vetten belangrijk zijn voor een optimale gezondheid van de huid. Als je een tekort hebt, kan je dat dus mogelijk merken aan je huid.

2 Depressies

Voor het brein is omega-3 een essentieel component, het heeft neuro protectieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Meerdere studies laten een verband zien tussen lage omega-3 waarden en een hogere gevoeligheid voor depressies.

Een studie met ruim 2.000 deelnemers ziet een significant verschil zien in de symptomen van een depressie. Een andere studie met 4600 deelnemers, waar de helft een placobo kreeg en de andere helft 1,3 gram omega-3 per dag, liet ook een lichte tot middelmatige daling van depressie symptomen zien bij volwassen.

Er zijn uiteraard vele facturen die depressies te weeg kunnen brengen, maar omega-3 kan helpen om dat de reduceren.

3 Droge ogen

De Omega-3 vetten dragen bij aan het vochtig houden van de ogen en mogelijk zelfs de productie van tranen. Bij meerdere studies is gebleken dat omega-3 een verschil maakt in ongemakkelijk droge ogen.

4 Gewrichtspijn en stijfheid

Een veel voorkomende ouderdomsklacht is pijn aan gewrichten en stijfheid. Dit kan gerelateerd zijn aan afbraak van kraakbeen of reuma artritis. Er zijn nog niet veel studies naar gedaan, maar uit die studies komt wel naar voren dat omega-3 helpt bij het verminderen van gewrichtspijn.

5. Verandering aan het haar

Net als bij de huid, dragen omega-3 vetten ook bij aan gezonder haar. Als er veranderingen zijn in structuur en volume dan kan dat een gevolg zijn van een te laag omega-3 gehalte.

Een studie van 6 maanden bij 120 vrouwen liet zien dat er verminderd haarverlies was en een verhoging van het haarvolume. Grappig genoeg, in een studie onder honden kwam ook naar voren dat bestandsdelen uit omega-3 zorgen voor een betere haarkwaliteit.

Hoe omega 3 te verhogen?

Als je denkt een tekort aan omega-3 te hebben dan is dit met je dieet goed aan te passen. Bijvoorbeeld door het innemen van lijnbaanzaad. Het is echter niet heel smaakvol, dus je moet wel een drempel over.

Ook vette vissen zoals zalm zijn rijk aan omega-3. Ben je niet zo een vis-eter? Dan kan je ook prima aanvullen met voedingssupplementen, dan weet je zeker dat je aan je dagelijkse dosis komt.

Foto door Jenna Hamra via Pexels

 

© 2020 - 2022 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel