Artikel 16 van 88

Dat zit tegen: Hoe thuiswerken onze gezondheid extra in de problemen brengt

Een onderzoek in België wijst uit dat Belgen gemiddeld 6 uur en 39 minuten zitten op een dag. En ook het thuiswerken tijdens corona heeft daar een aandeel in. En dat is een probleem voor de gezondheid.

Meer dan 1 op de 5 Belgen zit meer dan 8 uur op een dag. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische Cardiologische Liga. Woordvoerder Inge van Eycken verklaart dat tegen Nieuwsblad.be: “Dat komt neer op één derde van hun leven. Dat cijfer is nog verslechterd door de lockdown.”

Waarom te veel zitten op een dag een probleem is? “Als we te veel zitten, slibben onze bloedvaten sneller dicht en stijgt onze bloeddruk, rusthartslag en cholesterol” zegt inspanningsfysioloog Bert Op ’t Eijnde. Hij vervolgt: “Dit gebeurt al zeer snel, al na een paar dagen meer zitten dan anders krijg je meer negatieve effecten op de gezondheid. Al is het omgekeerde ook waar”

Een glas in plaats van een kan

De Belgische Cardiologische Liga zet daar om een campagne op met eenvoudige tips om thuis meer in beweging te komen. Een voorbeeld daarvan is om niet een kan water neer te zetten maar een glas water, dat je steeds gaat vullen. Of zet elk uur een alarm dat je even moet op staan. Of doe lopend je telefoontjes.

“Doorbreek je zitgedrag, de hele dag lang. Elk uur even opstaan, levert al heel positieve effecten op” zegt Op ’t Eijnde.

Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

© 2020 - 2024 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel