Vorige Artikel 9 van 88 Volgende

Positief effect van Omega 3 bij borderline persoonlijkheidsstoornis

Er zijn vele studies gedaan naar de effecten van Omega-3 visolie bij borderline persoonlijkheidsstoornissen. Die studies zijn nu bij elkaar gevoegd om analyses uit te voeren. Daaruit blijkt dat visolie een effect heeft op de stemming en impulsiviteit die gepaard gaat met BPS.

Bij borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) ervaren mensen grote en plotselinge wisselingen in de stemming. In Nederland hebben 150.000 tot 200.000 deze stoornis. Dr. Roel Mocking heeft de verschillende onderzoeken geanalyseerd en stelt dat Omega-3 een effect heeft op de symptomen die te maken hebben met stemming en impulsiviteit.

“Omega-3 een belangrijk bestandsdeel in de hersenen”

De arts van het AMC vertelt wat Omega-3 op het brein heeft: “Er zijn verschillende manieren hoe omega-3 vetzuren effect kunnen hebben op psychische klachten. De hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vet en omega-3-vetzuren zijn een belangrijk bestandsdeel daarvan. Ze bepalen hoe goed de verbindingswegen tussen zenuwcellen functioneren.”

Omega-3 vetzuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, alleen door voeding (zoals vette vis en noten) kan je dat binnenkrijgen. De gemiddelde mens krijgt er tegenwoordig te weinig binnen, dus aanvullen met supplementen is een prima oplossing. Bij mensen met een BPS zouden hier bij gebaat zijn, omdat omega-3 de werking van andere medicatie bij ze zou kunnen verbeteren.

“Twee tot drie capsules per dag.”

In principe is 200mg per dag voldoende voor elk mens, maar als dat oploopt naar meer is dat ook geen probleem. Tot een paar duizend milligram wordt door de gezondheidsraad ook niet als probleem gezien: “Voor depressie lijkt een dagelijkse dosis van 2000 milligram (2 gram) EPA, een van de omega-3 vetzuren, goed. In die orde van grootte moet je denken. Er zijn capsules met circa 700 mg EPA, dat betekent dus twee tot drie capsules per dag.”

Hoewel hij voorstander is van meer omega-3 vetzuren innemen bij BPS, raad hij aan om dat niet op eigen houtje te doen en eerst met een professional te overleggen.

 

© 2020 - 2022 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel