Vorige Artikel 85 van 88 Volgende

Koffiedrinkers hebben minder lichaams- en buikvet

Het blijft een populair onderwerp voor onderzoekers. Is koffie gezond of niet? Bijna elke maand kan je wel weer een nieuw onderzoek vinden waar in de voordelen of nadelen benadrukt worden van koffie. En hier is er weer eentje: Een fervente koffiedrinkers hebben doorgaans minder lichaamsvet en minder buikvet.

‘We denken dat stofjes in de koffie de hormoonproductie reguleren, die vervolgens het vetmetabolisme bevorderen. Hierdoor wordt er minder vet in ons lichaam opgeslagen. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bevestigen’ vertelt onderzoeker Chao Cao tegen Scientias.nl. Een goed argument weer voor degenen die 2-3 koppen koffie per dag drinken. En dat zijn er velen, want er wordt wereldwijd ongeveer zeven miljoen ton aan koffie gedronken per jaar.

Effect van koffie groter voor vrouwen dan voor mannen

Bij vrouwen die twee à drie koppen koffie per dag drinken is 2,8% minder lichaamsvet aanwezig dan bij vrouwen die minder koffiedrinken. Bij mannen is dat 1,3% en bij mannen is het buikvet 1,8% minder. Hoe kan het dat er een verschil is tussen vrouwen en mannen? Cao legt uit: ‘Ten eerste hebben mannen sowieso minder vet dan vrouwen. Hierdoor is er veel meer ‘ruimte’ voor vrouwen om de hoeveelheid vet te verminderen in vergelijking met mannen.’

Uit het onderzoek is ook gekomen dat er een verschil zit in leeftijd van vrouwen. Vrouwen tussen de 22 en 44 jaar hebben bij twee/drie koppen per dag ongeveer 3,4% minder vaak overgewicht. Bij vrouwen tussen de 45 en 69 jaar die vier koppen of meer drinken per dag, is dat 4,1%.

Conclusie, is koffie gezond?

De hamvraag is dan, is koffie gezond? Cao houdt de slag om de arm dat elk mens verschillend reageert op koffie, maar dat het in zijn algemeen wel gezond is: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat twee of drie kopjes koffie per dag een geschikte hoeveelheid is.’ En het gaat er natuurlijk ook om hoe je de koffie bereid: ‘Ook één kop koffie heeft trouwens al een gunstig effect op je lichaamsvet. Maar let er wel op dat je minder suiker en melk door je koffie roert.’ Dus misschien Starbucks Caffè Mocha met extra slagroom maar even laten staan…

Foto door Chevanon Photography via Pexels

© 2020 - 2022 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel