Artikel 73 van 88

Noodzakelijke medicatie kan leiden tot slechte opname van vitaminen en mineralen

Er is medicatie die noodzakelijk is voor je om tot je te nemen, denk aan plastabletten, maagzuurremmers, medicatie voor diabetes en anticonceptie. Deze dienen uiteraard een duidelijk doel en zijn in vele gevallen noodzakelijk. Sommige van deze medicijnen zorgen echter voor een vitaminetekort of mineralen worden moeizamer opgenomen. We zetten de meest bekende op een rijtje voor je.

Het spreekt voor zich, maar stop niet zomaar met je medicatie omdat het een gevolg heeft voor vitamine/mineralen opname. Vraag een arts hierover en of je het eventueel kan aanvullen met voedingssupplementen. We willen je met dit artikel vooral bewustwording geven.

Maagzuurremmers kan een tekort aan B12 veroorzaken

Medicijnen zoals omeprazol of pantoprazol, kan na een tijd als effect hebben dat het opnemen van de vitamine B12 moeizamer gaat en zorgen voor een magnesiumtekort. Het kan maanden of misschien zelfs jaren duren voordat dit symptoom ontstaan, maar het is wel goed om in de gaten te houden.

Een B12 tekort merk je doordat je vermoeid bent, je duizeligheid ervaart, geheugenverlies en/of concentratieproblemen, je oorsuizen hebt, benauwd wordt of misselijk wordt. Als je dit herkent, neem dan contact op met een arts.

Mineraaltekort bij plastabletten

Plastabletten zorgen ervoor dat je veel vocht uit het lichaam verdrijft. Dat kan effect hebben op je kalium en magnesiumgehalte in het bloed. Duidelijke symptomen van een magnesiumtekort zijn moeilijk in slaap vallen, misselijkheid, spierkrampen en algemene vermoeidheid. Ook een tekort aan kalium heeft een aantal van deze effecten.

Prednison en andere corticosteroïden

Deze ontstekingsremmende medicijnen worden veelal voorgeschreven bij reuma, luchtwegaandoeningen en andere ernstige ontstekingen. Een bijeffect hiervan is het moeizaam opnemen van calcium in de darmen, waardoor een grotere kans ontstaan op botontkalking. Ook een kaliumtekort is een mogelijk gevolg. Als je deze medicijnen langer dan drie maanden slikt, is het aan te raden om extra calcium en vitamine D tot je te nemen. Overleg met je huisarts hierover.

Anticonceptiepil en magnesiumtekort

De progestageen en oestrogeen in anticonceptiepillen kan een probleem veroorzaken qua foliumzuur en magnesium. Er is een grote kans dat je, na jarenlang gebruik van anticonceptie, een tekort hiervan in je bloed hebt. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede als gevolg hebben. Heb je last van spierkrampen, misselijkheid en vermoeidheid? Dan kan dat komen door het magnesiumtekort. Door een voedingssupplement is dit snel op te lossen, je merkt binnen enkele dagen al een effect.

Diabetes medicatie en B12

Een bekend medicijn om het glucosegehalte in bloed te verlagen is metformine. Bij jarenlang gebruik is het aan te raden om vitamine B12 extra tot je te nemen. Een B12 tekort merk je doordat je vermoeid bent, je duizeligheid ervaart, geheugenverlies en/of concentratieproblemen, je oorsuizen hebt, benauwd wordt of misselijk wordt. Dit kan vaak met voedingssupplementen opgelost worden maar bij een ernstig tekort kan een arts ook injecties voorschrijven.

Foto door freestocks.org via Pexels

© 2020 - 2024 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel