Vorige Artikel 23 van 88 Volgende

Huidexpert Jetske Ultee: “Zo kun je de afbraak van collageen beperken”

Ik weet zeker dat velen van jullie er stiekem al eens naar hebben gekeken. Collageendrankjes of collageenpoeders. En anders heb je er vast wel een paar advertenties over voorbij zien komen op je tijdlijn. Want collageen is ineens ó-ver-al nu. Ik heb er afgelopen jaar in ieder geval al heel vaak vragen over beantwoord.

Dr. Jetske Ultee studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische- en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is zij werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

Niet zo gek, want als je de claims en reviews mag geloven van fabrikanten en gebruikers, dan is collageen dé belofte voor een jongere huid. Collageen is natuurlijk ook key voor een gezonde, stevige huid. En jammer genoeg verlies je er steeds een beetje meer van naarmate je ouder wordt. Maar de vraag is dus even of je dat ook uit een potje kunt aanvullen.

Collageen

Ik heb deze vraag lange tijd heel terughoudend beantwoord. Want het leek erg onwaarschijnlijk dat de eiwitjes die gebruikt werden in deze supplementen wel konden worden ingebouwd in de huid. Maar eerlijk is eerlijk: is er wel wat veranderd in mijn visie.

Er verschijnen namelijk steeds meer onderzoeken naar gehydrolyseerd collageen. Dat is een vorm van collageen die al ‘opgeknipt’ is in kleine stukjes. Het voordeel daarvan is dat deze goed verteerbaar en opneembaar zijn in het lichaam. En daar lees ik toch wel goede dingen over: namelijk een vermindering van rimpeltjes en een toename van de elasticiteit en hydratatie. Het punt blijft alleen: veel van de studies zijn gesponsord door bedrijven die collageen verkopen. Maar goed, je kunt natuurlijk ook stellen dat er anders geen onderzoek zou zijn geweest.

Zelf proberen

Mijn advies is daarom vooralsnog om het gewoon maar zelf uit te proberen. En houd dan een dagboekje én een spiegel bij de hand. Want in veel van de onderzoeken wordt gewerkt met heel gevoelige en speciale apparatuur, die zelfs de kleinste verandering in je huid kan meten. Maar die verandering wil je natuurlijk wel zelf, met je eigen ogen kunnen zien.

Er wordt mij dan altijd meteen gevraagd welk merk je dan het beste kunt nemen. Je kunt het beste kiezen voor viscollageen, en dan van duurzaam gevangen vis. I know, plantaardig collageen zou fantastisch zijn, dat bestaat alleen niet. Collageensupplementen zijn áltijd van dierlijke bronnen gemaakt. Je hebt wel supplementen met losse aminozuren waaruit collageen is opgebouwd, maar het effect daarvan is wetenschappelijk niet onderbouwd.

Leefstijl

En o ja, nog even over speciale collageenmetingen die je tegenwoordig kunt laten doen. Om bijvoorbeeld te zien of je supplementen of andere huidbehandelingen effect hebben gehad. Maar met zo’n scan kun je eigenlijk niet echt je collageen meten. Wat hier gemeten wordt, is de dikte van de huid en in hoeverre die is toegenomen. Maar ook zwelling kan de huid even dikker maken. Verder is het maar net hoe hard je op de huid drukt met het apparaatje.

Final note: je kunt de afbraak van collageen sowieso zelf vast beperken door je huid gewoon goed te beschermen tegen de grootste boosdoeners. Namelijk zonnestralen, maar ook roken, stress en verkeerde voeding. En… slaap voldoende. Dat is pas effectieve anti-aging en het kost je niets.

Bron: Linda.nl

© 2020 - 2023 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel