Vorige Artikel 21 van 88 Volgende

Wat is hyaluronzuur eigenlijk?

Wat is hyaluronzuur nu eigenlijk? Dr. Jetske Ultee studeerde geneeskunde aan de ERasmus Universiteit in Rotterdam en ze legt daar iets over uit aan Linda.nl.

Om te beginnen is hyaluronzuur (net als collageen trouwens) een stof die in ons eigen lichaam voorkomt. Het vormt bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten; daar heeft het de functie van smeermiddel en stootkussentje.

Hyaluronzuur komt ook voor in de huid, in onder meer het bindweefsel. Daar speelt het een belangrijke rol in processen als wondgenezing. Maar de grootste kracht is toch wel het aantrekken en binden van grote hoeveelheden vocht, tot wel honderden keren het eigen gewicht.

Hyaluronzuur zorgt zo dus voor hydratatie en volume in de huid. Maar net zoals dat voor collageen geldt, neemt het aandeel hyaluronzuur helaas af naarmate je ouder wordt. Daarom worden je gewrichten bijvoorbeeld ook steeds minder soepel.

Hetzelfde geldt nu voor de huid. Door verlies van hyaluronzuur is een rijpere huid minder soepel, zacht en vol dan een jonge huid. En een rijpere huid is daarom vaak droger (of nog beter gezegd vochtarm). Wetenschappers hebben gezien dat een supplement al na acht weken kan zorgen voor een vermindering van kraaienpootjes. Heel mooi! Maar … net zoals voor crèmes en injecties geldt, dit effect is tijdelijk; het verdwijnt als je stopt met innemen.

 

© 2020 - 2023 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel