Artikel 3 van 88

Hollandse Nieuwe komt er weer en een kleine portie helpt al tegen hart- en vaatziekten

Morgen 16 juni is de Hollandse Nieuwe weer te koop. Het eerst vaatje haring wordt normaal gesproken geveild, maar dit jaar wordt deze aangeboden aan de voorzitter van de GGD als dank voor het werk in de vaccinatiecampagne. Wat is er zo bijzonder aan dat eerste vaatje en deze vette haring?

Het hele jaar door wordt er haring gevangen en verkocht, maar waarom heet dit nu het ‘eerste vaatje’ en wat is daar bijzonder aan? Agnes Leewis, directeur van het Nederlandse Visbureau legt uit aan ed.nl: “In de periode tussen begin juni en begin juli is heeft de haring een vetpercentage van ten minste 16 procent. Dat is een voorwaarde voor de Nederlandse haringhandelaren om hem te verwerken volgens het typisch Nederlandse procedé dat het maakt tot Hollandse Nieuwe. Nu is de haring vet genoeg.”

Dit jaar extra vet verwacht en dit is waarom dat goed is

De verwachting is dat dit jaar de Hollandse Nieuwe ‘lekker vet’ zullen zijn, nu kan het zelfs oplopen tot 22 procent vet. Waar vet een negatieve klank heeft, is vette vis zeer gezond. Er zitten veel omega-3 vetzuren in. ‘Het menselijk lichaam kan die vetten niet goed zelf aanmaken’ vertelt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University.

Geleijnse vervolgt wat het belang is van omega-3: ”Een lage inname van EPA en DHA uit een wekelijkse portie vis zou bescherming bieden tegen ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot een hartstilstand. En grote hoeveelheden EPA en DHA, zoals in de traditionele voeding van Inuit en Japanners, verlagen de kans op bloedpropjes, aderverkalking en hoge bloeddruk.”

Eigenlijk zou je elke week op zijn minst één keer (en het liefst twee keer) vette vis moeten eten. Nu is haring niet iedereens favoriet, de smaak ligt niet bij iedereen lekker in de mond. Om toch aan voldoende omega-3 te komen is het slikken van een supplement een prima oplossing. “Uit grote bevolkingsonderzoeken en uit onderzoek met supplementen, blijkt dat visvetzuren het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen” weet Geleijnse.

Meer over Omega-3 van Fitvitals met een hoge dosering zalmolie lees je via deze link.

 

© 2020 - 2024 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel