Vorige Artikel 87 van 88 Volgende

Verminder risico van zonnebrand met tomatenschil (en ontdek de vijf andere manieren waarop het je kan helpen)

Tomaat is zeer rijk aan vitamine-C, het is een vrucht (ja, officieel is een tomaat een vrucht en geen groente) dat antioxidanten bevat die een versterking zijn van je immuunsysteem. Veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar wist je dat de tomaat niet alleen in je pasta’s maar ook op je huid een fijne toevoeging is?

De tomaat is een lycopeen-rijke vrucht dat de aanmaak kan stimuleren van collageen en een ondersteunde functie heeft in het verwijderen van dode huidcellen. Ook huidveroudering en ongelijke huidskleur kan worden verminderd met behulp van tomaten. Hieronder geven we je een top zes van de voordelen van tomaten voor je huid. Voordat je er gelijk mee aan de slag gaat, check wel even of je gevoelig bent voor bijwerkingen op de huid. Daar leggen we onderaan in dit artikel meer over uit.

De zes voordelen van tomaat voor je huid

 

1. Tomaat vermindert het risico op zonnebrand

De eerder vermelde lycopeen die in tomaat zit is een carotenoïde. Dat is het pigment dat zorgt voor de rode kleur van de tomaat. In principe is dat antioxidant dat een bescherming biedt tegen cel-schade. Een bijkomend effect van lycopeen is photoprotection (een biochemisch proces, dat helpt omgaan met moleculaire schade door zonlicht).

Het eten van tomaten kan bescherming bieden tegen zonnebrand van ultraviolette zonstralen.

2. Vermindering van ontstekingen van de huid door tomaten

Tomaat heeft ook betacaroteen, luteïne en de vitamines E en C in zich. Deze hebben mogelijk een ontstekingsremmend effect. Door tomaat op plekken op de huid aan te brengen kan het helpen bij het verminderen van ontsteking en/of irritatie van de huid.

3. Gaat veroudering van de huid tegen

Naast vitamine E en C, zit er ook nog vele B-vitamines in een tomaat (B1, B3, B5, B6 en B9). Bekend is dat deze stoffen de eigenschap hebben om veroudering van de huid tegen te gaan. Het helpt bijvoorbeeld in het verminderen van ouderdomsvlekken, fijne lijntjes en rimpels. Ook schade door Uv-straling van de zon kan hiermee verminderd worden.

4. Tomaat stimuleert productie van collageen

De vitamine C in de tomaat helpt om de productie van collageen te stimuleren. Snij een tomaat in plakjes en wrijf dat zachtjes op de huid. Het kan de huid steviger maken en de elasticiteit verbeteren.

5. Vermindering van cellulaire schade

Vrije radicalen zijn één van de oorzaken van rimpels en andere vormen van huidveroudering. De antioxidanten in tomaten kunnen de schade van deze vrije radicalen verminderen. Met dagelijks tomaat in je voeding kan je het proces van huidveroudering vertragen.

6. Natuurlijke hydratatie van de huid

Heb je last van een droge huid? Je kan er baat bij hebben door tomaten op de huid aan te brengen. Tomaat heeft een natuurlijk hydraterend effect.

Hoe gebruik je tomaat op de huid?

Je kan zoals eerder beschreven de tomaat in plakjes gebruiken, maar je kan ook een watje in tomatensap dopen en het dan voorzichtig op je huid wrijven. Je kan dan misschien makkelijker toepassen op specifieke plekken op de huid. Je kan ook een masker met yoghurt en tomaat maken om op je gezicht aan te brengen. Na 20 minuten spoel je het met lauw water weer af.

Let op bijwerkingen

Voer eerst een test uit op een klein stukje van je huid om te testen of er mogelijk bijwerkingen zijn. Sommige mensen ervaren huiduitslag, irritatie en roodhuid. Bij twijfel, raadpleeg je huisarts of een specialist.

Foto door PhotoMIX Company via Pexels

 

© 2020 - 2023 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel