Vorige Artikel 65 van 87 Volgende

Frustratie bij hoogleraren: Waarom geen vitamine D advies in strijd tegen corona?

“Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?” Dat is de vraag die hoogleraar immunologie Huub Savelkoul stelt. Er zijn meerdere wetenschappelijke studies die aanwijzingen geven dat meer vitamine D zorgt voor een minder ernstig ziektebeeld bij corona.

Er is een duidelijk bewijs dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties en er is recent ook een studie in een Spaans ziekenhuis gedaan waarbij wetenschappelijk bewezen is dat het helpt bij patiënten met corona. Het onderzoek was weliswaar niet grootschalig, maar de verschillen waren duidelijk. In de groep van 50 personen die een hoge dosis vitamine D kregen, kwam er één op de IC en bleven ze allen in leven. Een andere groep van 26 personen die geen extra vitamine D kreeg, kwamen er 13 op de intensive care en overleden twee personen.

In gesprek met het Algemeen Dagblad stelt niet alleen Savelkoul maar ook hoogleraar Harry Wichers dat het verhogen van de vitamine D inname helpt: ,,Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?’’

Nederlanders vaak een tekort aan vitamine D

In Nederland heeft 30% tot 50% van de inwoners een tekort aan vitamine D. Vooral bij ouderen en allochtonen is er een ernstig tekort. Door een gebrek aan zonlicht wordt vitamine D niet voldoende aangevuld. Ouderen komen over het algemeen minder buiten, degenen met een donkere huidskleur nemen vitamine D langzamer op en mensen met obesitas hebben vaak ook een tekort doordat vitamine D verloren wordt in vetweefsel.

© 2020 - 2021 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel