Vorige Artikel 65 van 88 Volgende

Snak je de hele dag naar suiker? Deze journalist veranderde haar ontbijt en at elke ochtend groenten

In Nederland is het niet ongewoon dat een ontbijt voor een gedeelte bestaat uit veel zoetigheid. Brood met hagelslag of pindakaas, die iets te zoete jam of een bakje zuivel met cornflakes. En in het weekend een pannenkoekje? Doordat je de dag start met iets zoet, kan het zijn dat je smaakpapillen de hele dag verlangen naar nog meer zoetigheid. Wat kan je dan beter niet en wat wel eten bij het ontbijt?

Het online magazine Popsugar deed de proef op de som, één van hun journalisten (Jenny Sugar) die vaak ontbijt met pindakaas of fruit, ging nu een maand lang haar ontbijtroutine aanpassen. Waar ze voorheen al binnen twee uur na het ontbijten al behoefte had aan iets zoets, was dat na een maand helemaal weg. Het ontbijt bestond nu vooral uit groenten. Jenny: “Mijn vertering ging beter, ik sliep goed, sporten ging ook een pak beter. En eerlijk: ontbijten met groenten ging zelfs nooit vervelen.”

Groente bij je ontbijt, dat is toch niet normaal? Of…

Het is in Nederland en België nogal ongebruikelijk, maar in andere landen is ontbijt met groente niks geks. In Japan wordt veelal de dag gestart met vis, rijst en groenten. In Tunesië is een soep van kikkererwten heel gewoon en in Australië wordt een toast met verse groenten ook niet overgeslagen.

Eet je voor je ontbijt niet de hagelslag of niet de gezoete cornflakes, maar gemixt fruit?  Dan nog is daar een suikersmaak aan toegevoegd. En die sensatie triggert je smaakpapillen waardoor je de hele dag naar meer verlangt, stelt diëtiste Sanne Mouha in gesprek met Goedgevoel.be: “Het kan je smaakpapillen zo triggeren dat je de rest van de dag nog meer zoet verlangt. Bovendien bezorgt een ontbijt met veel suiker en weinig vezels je – na eerst een korte opstoot van energie – een paar uur later een energiedipje. Waardoor je lichaam je het signaal zal geven dat je nog meer suiker nodig hebt. Zo val je in het slechtste geval van het ene suikermoment in het andere.”

Foto door Vincent Rivaud via Pexels

© 2020 - 2023 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel