Artikel 57 van 88

Blue Monday: Zo hou jij het geluk stofje dopamine op peil

Blue Monday, ook wel gekend als de meest deprimerende dag van het jaar, vindt vandaag plaats. Deze keer bovenop een sowieso al lange sombere periode. Door het feelgood-hormoon dopamine op peil te houden, geef je tegengas. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Eet jezelf gelukkig

Je hebt vast al eens van serotine en dopamine gehoord. Waar serotine eerder kalmerend werkt, heeft dopamine net een opwekkend effect. Telkens wanneer je volgens jouw hersens een beloning verdient, zal het stofje worden afgegeven. Het gevolg is een golf van genot, zo een plezierig gevoel dat je in de toekomst het gedrag wilt herhalen.

Wetenschappelijke studies laten zien dat er onder andere een duidelijk verband bestaat tussen depressies en dopaminetekort. Te lage dopamineniveaus kunnen daarbij volgende problemen veroorzaken: vermoeidheid, slapeloosheid en slaapstoornissen, angst, gebrek aan motivatie en gevoelens van schuld en hopeloosheid.

Het is dus belangrijk om het dopamine-gehalte in de hersenen op peil te houden, wil je je goed in je vel voelen en een Blue Monday bestrijden. Maar hoe doe je dat nu? Tabak, drugs, alcohol, cafeïne en suiker staan gekend als snelle pick-me-ups van dopamine, maar werken niet langdurig en zijn ongezond. Dit zijn enkele betere manieren om de aanmaak van dopamine te stimuleren:

  1. Eet tyrosinerijke voeding. Tyrosine is een aminozuur dat dienstdoet als voorloper van dopamine, noradrenaline en epinefrine. Voorbeelden van voeding met veel tyrosine zijn: scharreleieren, noten en zaden, bonen en peulvruchten, biologische zuivelproducten en chocolade.
  2. Zorg voor voldoende slaap. Wil je je goed in je vel voelen dan is het belangrijk om voldoende slaap te hebben. Slaap helpt de hersenen om de productie van dopamine te reguleren.
  3. Wees lichamelijk actief. Sport verhoogt het calciumgehalte in je bloed wat de dopamineproductie stimuleert. Ook seksuele activiteiten verhogen de dopamine-aanmaak.
  4. Beoefen mindfulness en wees vriendelijk naar anderen toe. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van mindfulness, meditatie en yoga kan helpen om het dopamineniveau te verhogen. Maar ook prettige ervaringen helpen. Daarom is het niet meer dan logisch om eens wat extra vriendelijk te zijn om je feelgood-hormoon weer op peil te krijgen. Goed doen, doet goed!

 

Bron: Marieclaire.be

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

© 2020 - 2024 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel