Artikel 56 van 88

Deze voedselwaren klinken gezond, maar zijn eigenlijk junkfood

Het is heel goed dat er steeds meer aandacht is voor gezonde voeding, maar er zijn ook bedrijven die het als marketingmiddel gebruiken terwijl hun product misschien helemaal in dat straatje valt. Koolhydraatarm, glutenvrij, biologisch. Klinkt altijd goed, maar dat ook zo? Hier een klein overzicht van producten die worden gepromoot als gezond, maar meer lijken op junkfood.

1 Groene ijsthee

Lekker verfrissend, ijsthee! Weinig calorieën en het lijkt gezond door de antioxidanten uit groene thee. Maar in de praktijk zorgen de zoetstoffen weliswaar voor weinig calorieën, maar netto zit er alsnog zo’n twee suikerklontjes in een glas. En die antioxidanten dan? Het groene thee extract dat erin zit, is minder dan één procent.

2 Vegetarische burgers

Natuurlijk zijn er allerlei voordelen aan vegetarische burgers, voor het milieu en dieren. De vleesvervangers die kant en klaar zijn, hebben echter een hoog gehalte aan vet en zout om de smaak van vlees te ‘kopiëren’. Als je én gezond én vegetarisch wil eten, dan kan je beter kiezen voor natuurlijke vleesvervangers zoals noten en peulvruchten.

3 Dressing

Salades kunnen heel gezond zijn. Voor de smaak nog een sladressing toevoegen? De voorverpakte sladressings zitten vaak vol met zout en suikers, waardoor die salade opeens een stuk minder gezond wordt. Beter kan je zelf een dressing maken met een beetje olijfolie en wat kruiden.

4 Groentewraps

Boordevol groente en heel gezond en daardoor heel erg ‘woke’. Dat is het imago dat de groentewrap heeft. In de praktijk is het vooral veel bloem dat in de voorverpakte groentewraps zit met schepje groenten. Een volkoren wrap die goed gevuld is met verse groente, dat is dan wel weer een goed idee.

5 Yoghurt met smaakjes

Yoghurt komt in veel diëten voor, omdat er veel goede elementen in zitten. Niet iedereen vindt het even lekker, dus een goede tussenvorm is dan om yoghurt met een smaakje te nemen zou je denken. De toevoeging van dat smaakje bevalt zoveel suiker dat je bijna net zo goed aan de chocoladevla kan gaan. Beter is om normale yoghurt te kopen en daar vers fruit doorheen te mengen, of een beetje amandelschaafsel of kaneel.

6 Granola

Het alternatief van krokante muesli, want granola heeft aanmerkelijk minder suiker. Dat is de gedachte, maar de granola in de supermarkt verschilt eigenlijk weinig van de muesli. Er wordt ruim omgegaan met de toegevoegde suikers.

7 Mueslirepen

De mueslirepen zijn soms nog voller met suiker en calorieën dan bekende snoeprepen. En toch worden deze gevoelsmatig aangeprezen als iets gezonds. De termen ‘vezelrijk’ en ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’ zijn bij deze mueslirepen zeker waar, maar dat er alsnog ruim 30% aan toegevoegde suikers in zit, dat zeggen ze er dan weer niet bij.

Foto: Jakub Kapusnak

© 2020 - 2024 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel