Vorige Artikel 36 van 88 Volgende

Last van uw voeten? Dit kunnen de verschillende voetklachten betekenen

Dat uw voeten wat pijnlijk aanvoelen na een flinke wandeling is niet gek, maar soms kunnen voetklachten ook wijzen op een onderliggende aandoening. Wij zetten veelvoorkomende voetklachten en de mogelijke oorzaken voor u op een rij.

Koude voeten

Heeft u geregeld last van koude voeten, ook wanneer het helemaal niet koud is? Dan kan dit erop wijzen dat uw doorbloeding niet optimaal is. Maar dat is niet het enige, ook een hoge bloeddruk, bloedarmoede, een traagwerkende schildklier, hardproblemen of veel roken kunnen koude voeten tot gevolg hebben. Daarnaast hebben diabetici extra veel kans op koude voeten, omdat de bloedvaten en zenuwen in de voeten sneller kunnen beschadigen, waardoor het bloed minder goed naar de voeten kan stromen. Wanneer uw voeten vaak koud zijn hoeft dit natuurlijk niet direct te betekenen dat één van bovenstaande zaken daar de veroorzaker van is. Vrouwen hebben bijvoorbeeld sneller last van koude voeten doordat zij een andere vetverdeling en hormoonspiegel hebben dan mannen. Uw huisarts kan u vertellen wat de oorzaak van uw koude voeten is.

Witte of blauwe tenen

Worden uw voeten niet alleen snel koud, maar veranderen uw tenen ook van kleur? Dan kan dit betekenen dat u last heeft van het fenomeen van Raynaud. Hierbij worden uw tenen eerst wit, vervolgens blauw en uiteindelijk rood van kleur. Bij veel mensen is de kou hier veroorzaker van, maar dit kunnen ook emoties zijn. De kleurverandering wordt veroorzaakt doordat de tenen te weinig bloed krijgen, waardoor ze pijnlijk gaan aanvoelen of zelfs gevoelloos worden. Er bestaan 2 vormen van het syndroom van Raynaud, van de eerste vorm, ook wel het primair fenomeen van Raynaud genoemd, is niet bekend wat de oorzaak is. De tweede vorm, het secundair fenomeen van Raynaud, kan ontstaan als gevolg van andere ziektes zoals reuma.

Spierkramp

Nagenoeg iedereen heeft weleens kramp is zijn of haar voeten, dit hoeft in veel gevallen ook helemaal niets te betekenen. Maar sommige mensen hebben vaker last van kramp, zeker wanneer dit ’s nachts is kan dat erg vervelend zijn. Veroorzakers van deze kramp kunnen een tekort aan magnesium of vocht, vermoeidheid en de houding waarin u slaapt zijn. Ook 65-plussers kunnen vaker last van kramp hebben, hoe ouder u wordt hoe vaker spierkramp kan voorkomen. Gelukkig bestaan er hier wel oplossingen voor, zo kan het spierverslappende middel hydrokinine voor verlichting zorgen. Hydrokinine is verkrijgbaar bij de apotheek.

Pijn aan de hiel

Is het niet uw hele voet die pijn doet, maar alleen de hiel? Dan kan er sprake zijn van een peesplaatontsteking (plantaire fasciitis). Deze ontsteking wordt veroorzaakt doordat er teveel spanning op de peesplaat staat, hardlopen of lopen op slechte schoenen kan hiervoor zorgen. Wanneer u langere tijd met een peesplaatontsteking blijft rondlopen kan er hielspoorvorming optreden, dit is een kalkafzetting aan de hiel. Als dit het geval is zult u vooral in de ochtend of bij lang stilzitten pijn aan uw hiel ervaren. Wanneer u weer opgewarmd bent door te bewegen neemt de pijn namelijk weer af.

Zwellingen

Lang stilzitten kan ook zwellingen tot gevolg hebben, zeker na een lange vliegreis is dit geen onbekend kwaaltje en hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen. Zijn uw voeten vaker opgezwollen of houdt de zwelling lang aan? Dan kan er meer aan de hand zijn. Slechte doorbloeding, een trage schildklier, een bloedpropje of een nierprobleem kunnen hier de veroorzakers van zijn. Daarom is het bij langdurig opgezwollen voeten een goed idee om uw huisarts om raad te vragen.

Langzaam helende wondjes

Heeft u (kleine) wondjes op uw voeten die maar niet lijken te helen? Dit kan wijzen op diabetes. Diabetes kan er namelijk voor zorgen dat u minder gevoel in uw voeten heeft waardoor u de wondjes minder snel opmerkt en daarnaast zorgt diabetes ervoor dat de wondjes minder snel genezen. Wanneer u deze wondjes niet goed verzorgd kunnen ze gaan ontsteken en zweren worden, iets wat u natuurlijk wilt voorkomen. Voor diabetici is goede voetverzorging dus extra belangrijk.

Horlogeglasnagels

Niet alleen aan de voeten zelf, maar ook aan uw teennagels kunt u last krijgen van vervelende aandoeningen. Horlogeglasnagels zijn een veelvoorkomend probleem, dit zijn nagels met een bolling. Oorzaken van deze zogenoemde horlogeglasnagels kunnen hart- en longziekten, maar ook schildklierproblemen of darmaandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa) zijn. Horlogeglasnagels hoeven echter niet altijd een gevolg van een ziekte te zijn, in sommige families komen ze ook voor door een genetische afwijking.

Bron: maxvandaag.nl
Foto door Min An via Pexel

© 2020 - 2023 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel