Artikel 28 van 88

29 ingrediënten die je huid weer laten stralen

Denk je dat puistjes alleen voorkomen bij tieners? Helaas niet. Ongeveer twintig procent van de vrouwen tussen de twintig en dertig jaar heeft last van acne, wat veroorzaakt kan worden door van alles; van stress, tot hormoonschommelingen en meer.

Geen zorgen, want naast de producten en antibiotica die je kunt gebruiken tegen acne, kan ook voedsel een rol spelen. Er zijn verschillende ingrediënten die makkelijk aan je maaltijden toe te voegen zijn en je kunnen helpen om de kwaliteit van jouw huid beter te maken.

Zelfs wanneer je je routine omgooit om van acne af te komen is het goed om te kijken naar de voeding die je binnenkrijgt. Dit is dan ook iets wat dermatologen vaak vragen.

Bewerkt of gefrituurd voedsel kan voor ontstekingen zorgen, net als voedsel dat veel suiker bevat. Dit kan ervoor zorgen dat acne wordt getriggerd. Uit onderzoek blijkt dat ook voedsel met snelle koolhydraten of veel zetmeel ervoor kunnen zorgen dat acne sneller opkomt. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het verband tussen zuivel en acne, maar het is niet echt duidelijk of de acne geactiveerd wordt door de zuivel zelf of de hormonen die de producten bevatten.

De beste manier om erachter te komen of bepaald voedsel goed voor je huid is, is het door het voor te leggen aan je dermatoloog of diëtist. Zij weten het beste wat wel en niet goed is voor jouw specifieke huidtype en wat je in je dieet op moet nemen om je huid weer te laten stralen.

Wat je ook kunt doen, is de ingrediënten uit dit lijstje proberen en samen met genoeg frisse lucht, veel beweging en een goede skin care routine kijken wat het doet voor je huid. Wij zijn benieuwd!

Kefir

Verdrietige darmen betekenen een verdrietige huid. Kefir is rijk aan probiotica en dat helpt enorm wanneer je problemen hebt met je stoelgang - iets wat vaak ook kan leiden tot ontstekingen op je huid. Aan de kefir dus voor een blij huidje!

Moringa

Moringa is rijk aan vitamine C, mineralen en caroteen, ingrediënten die allemaal helpen je huid te beschermen tegen de schade die UV-licht aanricht. Je kunt morgina poeder toevoegen aan smoothies of sapjes of het gebruiken tijdens het bakken of verwerken in een dip. De smaak van moringa is veel minder sterk dan andere groene superfoods, zoals spirulina. Daarnaast wordt moringa ook gebruikt in haarproducten. Een veelzijdig goedje dus!

Meer over moringa lees je hier.

Brandnetel

Brandnetels hebben nogal een slechte reputatie omdat ze zo nasty kunnen prikken en jeuken, maar in de thee, een capsule of soep zal je je verbazen over de ontstekingsremmende werking die goed werkt tegen eczeem en acne. Daarnaast werken brandnetels ontgiftend dankzij het hoge niveau van antioxidanten die het lichaam beschermen tegen overproductie van chemicaliën in je lichaam die doorgaans proteïnen, vetten, koolhydraten en je DNA kunnen aantasten.

Blauwe bessen

Bessen zitten niet alleen vol met antioxidanten die fantastisch zijn voor je huid, ze zitten ook vol met vezels: ideaal om het hongergevoel te stoppen of wanneer je de insuline productie wil reguleren. Blauwe bessen zijn heerlijk in een smoothie of als topping op je havermout.

Munt

Met een kopje verse muntthee kan je nooit de fout in gaan. Het kruid is voornamelijk bekend om zijn helende en kalmerende werking die niet alleen helpt om je stoelgang beter op gang te krijgen, stress te verminderen - iets wat vaak de oorzaak is van acne - hoofdpijn weg te nemen en holtes leeg te maken, het is ook heel goed voor je huid. Probeer 's ochtends eens een kopje muntthee te drinken in plaats van de standaard Pickwick-thee en kijk of het iets doet voor je huid.

Noten

Tekorten aan mineralen als zink en selenium in je lichaam kunnen ervoor zorgen dat de kans op acne groter wordt en daarom zijn noten - vooral pompoenpitten en paranoten - een gezonde snack die je zeker in huis moet halen. Selenium helpt om meer witte bloedcellen aan te maken die infecties uit je lichaam helpen, terwijl vitamine E, koper, magnesium, mangaan, kalium, calcium en ijzer essentieel zijn voor de gezondheid en het functioneren van de huid. Zorg ervoor dat je een zakje noten hebt wanneer je zin krijgt in een snack en je zit goed!

Tomaten

Tomaten zijn rijk aan vitamine C, wat helpt om de huid stevig en strak te houden doordat de aanmaak van collageen gestimuleerd wordt. Daarnaast bevatten tomaten lycopeen: het rode pigment dat de tomaat kleur geeft, maar ook de huidcirculatie stimuleert. Voeg tomaten toe aan je salade of eet het met avocado op een cracker voor een snelle snack.

Water

Een mooie huid komt van binnenuit en een van de beste, goedkoopste en meest effectieve manieren om de afvalstoffen uit je lichaam te krijgen is door veel water te drinken. Niet alleen houd je zo je vochtniveau hoog, zodat je hersenen goed blijven functioneren en je op die manier beter om kan gaan met stress, maar het vult ook het vocht aan in de hersencellen. Zorg er dus voor dat je de aanbevolen hoeveelheid van acht glazen water op een dag drinkt en nog meer wanneer je net hebt gesport.

Venkel

Als je deze groente met een anijs-achtige smaak nog niet kent, dan wordt het hoog tijd dat dit wel gebeurt! Naast dat venkel goed is voor de stoelgang, zwellingen vermindert en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, werkt de groente ook goed voor de gezondheid van je huid en haar. Rooster wat venkel in de pan of trek er thee van. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Havermelk

Er is bewijs dat het overslaan van zuivel in je dieet de symptomen van acne vermindert. Een goede vervanger van melk is in dat geval havermelk. Het is vezelrijk, lactose vrij en hoog in vitamine E en foliumzuur, wat er voor zorgt dat je huid gezond blijft. Gelukkig hebben de meest koffietentjes dit nu beschikbaar, zodat je alsnog kunt genieten van een heerlijke cappuccino.

Rode druiven

Rode druiven en hun pitjes bevatten natuurlijke chemicaliën en antioxidanten die helpen om ontstekingen in de huid zoals eczeem en psoriasis te verhelpen. Ook helpen druiven tegen allergische reacties. Echt superfruit dus! Ideaal om door je salade te doen of als gezonde snack tussen je maaltijden door.

Biet

Ze vlekken enorm, maar de dingen die bieten voor je huid doen maken alles goed. De paarse wortels hebben een hoog vitamine A-gehalte en daarbij bevatten ze ook nog calcium, magnesium, vitamine E, kalium en natrium; stoffen die allemaal essentieel zijn voor de gezondheid van je huid. Bieten zijn eigenlijk een soort allround body cleanser die helpen afvalstoffen af te voeren en verlagen ook nog eens je cholesterol.

Tofu

Tofu is de ideale manier om meer proteïne binnen te krijgen. De zachte, omelet-achtige substantie gemaakt van soja bonen is een bron van helende plant proteïnen, calcium en gezonde onverzadigde vetten - een killer combo voor iedereen die last heeft van een slechte huid. Daarnaast is tofu een bron van antioxidanten en mineralen zoals ijzer, koper en mangaan. Tofu is zowel vers als gebakken heerlijk en samen met wat andere ingrediënten van dit lijstje een echte skin-boosting maaltijd.

Bruine rijst

Er zijn aanwijzingen dat stabiele bloedsuikerwaardes en een gezonde huid met elkaar te maken hebben, dus het is dan logisch om witte koolhydraten in te wisselen voor bruine, volkoren producten zoals bruine rijst. Een portie per dag zorgt ervoor dat je genoeg vitamine B, proteïnes, selenium en magnesium, maar ook verschillende antioxidanten binnenkrijgt die je helpen de suikers in je bloed stabiel te houden door energie heel langzaam af te geven in plaats van in één keer heel veel, zoals bewerkte koolhydraten doen. Bruine rijst smaakt wat noot-achtig maar is alsnog perfect voor roerbak gerechten en curry's.

Peulvruchten

Elk helingsproces heeft proteïnes en energie nodig en peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen hebben beiden in overvloed. Daarnaast bevatten ze ook nog een cocktail van vitaminen en mineralen en bestaan ze uit veel vezels, wat ervoor zorgt dat je stoelgang verbetert en je lichaam ontgift. Al deze dingen helpen in de strijd voor een betere huid, dus probeer je standaard keuze qua koolhydraten eens te wisselen voor een portie peulvruchten en kijk of dit werkt.

Boerenkool

Vergeet kool - boerenkool bevat onder andere vitamine A, B, C, E en K, en daarnaast ook mangaan, calcium, kalium, ijzer, magnesium, proteïnes, foliumzuur en fosfor (poeh poeh!). Wij vinden het heerlijk om wat boerenkool toe te voegen aan onze soep, het te gebruiken als basis in salades of gemixt in een zelfgemaakte pesto.

Avocado

Dit gladde, groene fruit staat bekend als een bron van vitamine E, die de vitaliteit en helderheid van je huid boost. Het is daarnaast ook nog een bron van vitamine C, wat helpt om ontstekingen in je huid tegen te gaan. Avocado olie schijnt goed te zijn voor de aanmaak van collageen in de huid, wat de teint en textuur ten goede komt. Een portie avocado (dat is ongeveer de helft) helpt je huid gehydrateerd te houden. Daarnaast kun je leftovers ook mixen met honing en gebruiken als gezichtsmasker.

Knoflook

Elke knoflookteen zit vol met de natuurlijk chemische stof allicine, dat in je bloed reageert en zo schadelijke bacteriën en virussen kan uitschakelen; dingen die ook vaak zorgen voor acne of andere huidinfecties. Tel daarbij op dat knoflook antioxidanten bevat, en de plant is basically onverslaanbaar. Om het meeste uit knoflook te halen kun je het het beste rauw eten, fijngehakt in een salade of gebakken door een roerbak maaltijd.

Broccoli

Naast boerenkool is er geen groente die de titel supergroente meer verdient dan broccoli. Antioxidanten zoals vitamine A, B, C, E en K helpen om je huid helderder te maken en voorkomen beschadigd weefsel, terwijl omega 3 vetzuren, calcium en folium het heelproces van de huid ondersteunen en zorgen voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Eet het rauw in salades of licht gestoomd om er het meest uit te halen. Wij vinden het lekker de broccoli te kruiden met chili en dan te eten met pasta pesto.

Artisjok

Wanneer je deze houterige, vezelrijke groente regelmatig eet is de kans dat je huid gezonder wordt groot. Vooral de helderheid van je huid zal beter worden. Artisjok wordt vaak gebruikt in crèmes en cosmetica omdat het veel antioxidanten bevat, maar wanneer je het eet helpt het je bij de stoelgang, is het cholesterol verlagend en boost het natuurlijk het immuunsysteem van je lichaam. Haal er een paar bij de supermarkt, knip de bladeren af en kook ze voor vijfentwintig tot vijfenveertig minuten. Baby artisjokken zijn ook top. Als je een luie chef bent, kun je ze gewoon bakken in knoflook en mint. Heerlijk!

Ei

Voornamelijk het eigeel bevat veel selenium, zink en proteïnen én vitamines. Als je weinig tijd hebt, kook ze dan op zondagavond, schil ze, wikkel ze in vershoudfolie en je kunt ze door de week meenemen en lekker opeten.

Cottage Cheese

Voor veel proteïnes en selenium die je huid lekker opklaren is cottage cheese een goede optie om in je maaltijden op te nemen. Erg lekker met zoete aardappel, broccoli en spinazie; allemaal ingrediënten die ook nog eens goed zijn voor je huid!

Groene thee

Groene thee drinken helpt om je huid beter te maken en deze te boosten. Dus zet een kopje en slurpen maar!

Zoete aardappel

Er is bewijs dat hoge cortison waardes, het hormoon dat vrij komt als je stress hebt, ervoor zorgen dat je sneller puistjes krijgt. Stabiele bloedsuiker waarden helpen om stress te verminderen omdat je humeur dan ook stabiel blijft. Door zoete aardappel te eten worden de koolhydraten langzaam afgegeven en dat is goed. Daarnaast bevat de groente ook nog eens caroteen, dat heel goed vitamine A kan verwerken en daardoor de doorloop van zuurstof in de huid goed kan reguleren. Caroteen vind je ook in pompoen en gele paprika.

Açai

Dit kleine paarse fruit is één van de grootste bronnen als het gaat om antioxidanten en staat er bekend om je huid stralend te maken en afvalstoffen uit je lichaam te halen. Als je ze niet vers kan kopen kun je ze altijd kopen in vorm van sap of tabletten - zorg er dan wel voor dat er geen toegevoegde of kunstmatige suikers in zitten. Je kunt vaak ook een açai bowl krijgen bij ontbijttentjes, dus probeer die eens uit wanneer je buiten de deur ontbijt.

Makreel

Als je een glanzende en puistjesvrije huid wil, moet je meer vette vis eten, zoals makreel. In elke filet zit een hele hoop eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur, dat beiden goed helpt tegen acne.

Zalm

Ook zalm en andere koud water vissen helpen goed. Ze bevatten daarnaast veel proteïnes die helpen de huid beter te herstellen. Zalm met avocado is een onverslaanbare combo voor je huid, erg lekker op sushi. Wil je het helemaal goed doen, vergeet dan de bruine rijst niet.

Oesters

Oesters zitten vol met voedingsstoffen die je huid laten stralen. In deze zeebommetjes zit vooral veel vitamine A, zink en selenium.

Pompoenpitten

Niet echt gek op vis? Probeer dan een handje pompoenpitten over je salade. Elke pit bevat veel vitamine E, zink, omega drie en zes. Dit maakt ze een goede vervanger voor groenten. Ook een idee; maak je eigen mix van pompoenpitten, paranoten en gedroogde bessen. Lekker en voedzaam!

Bron: Glamour.nl
Foto’s:
Polina Kovaleva via Pexels
Andrea Piacquadio via Pexels
Wendy van Zyl via Pexels
Anthony Shkraba via Pexels
 

© 2020 - 2024 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel