Vorige Artikel 47 van 88 Volgende

Dit zijn de 10 meest gezonde soorten groente en fruit, volgens voedingsdeskundigen

Groente en fruit bevatten over het algemeen weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen. Dat betekent dat ze een uitstekende bron zijn om je lichaam van energie te voorzien.

Business Insider sprak met voedingsdeskundigen om te horen waarom groente en fruit zo gezond zijn en welke 10 soorten je onmiddellijk aan je menu zou moeten toevoegen.

De voedingsstoffen in groente en fruit zijn nodig om he lichaam normaal te laten functioneren. Dit zijn de belangrijkste:

Vitaminen zijn een verzameling van organische moleculen die essentieel zijn als voedingsstof, omdat onze lichamen er zelf niet genoeg van kunnen aanmaken, zegt de in New York gevestigde voedseldeskundige Gina Keatley.

Vitaminen zijn belangrijk voor de algemene gezondheid, ondersteunen je immuunsysteem, helpen eten om te zetten in energie en houdt je zenuwen gezond. Dit zijn drie veel voorkomende vitaminen:

  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine A

Mineralen zijn ook essentiële voedingsstoffen. Maar anders dan vitaminen zijn mineralen anorganische elementen die uit de bodem en water komen en worden geabsorbeerd door planten of gegeten door dieren. 

Mineralen zijn goed voor je botten, hart, brein en spieren. Dit zijn de drie belangrijkste:

Fytochemicaliën zijn chemische stoffen die in planten zitten en groente en fruit hun kleur, smaak en geur geven. Fytochemicaliën ondersteunen de immuunfunctie en kunnen als antioxidanten celbeschadiging voorkomen.

“Ze zijn niet per se noodzakelijk voor ons lichaam om te functioneren, zoals vitaminen en mineralen, maar er zijn gezondheidsvoordelen”, zegt voedingsdeskundige Colleen Christenson die een virtuele eigen praktijk heeft.

Fytochemicaliën die vaak in groente en fruit worden gevonden zijn:

  • Anthocyanen
  • Carotenoïden
  • Flavonoïden

De volgende tabel laat zien welke voedingstoffen je in populaire soorten groente en fruit kunt terugvinden en hoe ze je gezondheid kunnen verbeteren.

Dit zijn 10 gezonde soorten groente en fruit die je eigenlijk direct aan je menu toe zou moeten voegen

1. Bosbessen

Bosbessen zitten vol met antioxidanten. Die beschermen lichaamscellen tegen oxidatieve stress – een proces waarbij zich teveel vrije radicalen ophopen in het lichaam en cellen gaan beschadigen. Vrije radicalen vormen zich via normale lichaamsprocessen zoals het verwerken van eten en externe bronnen als vervuiling of zonlicht.

In een onderzoek uit 2012 zijn bramen, bosbessen en aardbeien met elkaar vergeleken en daaruit bleek dat bosbessen de hoogste antioxidant-capaciteit hadden.

2. Bananen

Bananen zijn een goede bron voor vezels en kalium. Vezels helpen verstoppingen te voorkomen en dragen ook bij aan het controleren van je gewicht. Het mineraal kalium is nodig voor het aantrekken van je spieren, waaronder je hart.

“Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 420 milligram kalium, aanzienlijk meer dan de meeste andere soorten fruit, Zo bevat een halve kop bosbessen ongeveer 60 milligram”, zegt Christensen.

3. Avocado’s

Avocado’s zitten vol met gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren die heel goed zijn voor je hart.

Het is belangrijk om gezonde vetten te consumeren, omdat “sommige vitaminen, zoals de vitaminen A, D, E en K vetoplossend zijn. Volgens Christensen “hebben onze lichamen vetten nodig om ze te kunnen absorberen en gebruiken.”

4. Tomaten

Tomaten bevatten een fytochemische stof genaamd lycopeen, die hele sterke antioxidant-eigenschappen heeft en mogelijk tegen kanker en andere ziektes beschermt.

De meeste groenten verliezen voedingsstoffen als ze gekookt worden, maar bij tomaten gaat de concentratie lycopeen juist omhoog.

5. Citrusvruchten

Citrusvruchten als citroenen en grapefruit bevatten grote hoeveelheden vitamine C, flavonoïden en vezels.

Ze zijn vooral erg rijk aan vitamine C, dat antioxidant-eigenschappen heeft en erom bekend staat je immuunsysteem goed te laten functioneren.

6. Zoete aardappels

Zoete aardappels zijn rijk aan bètacaroteen, een vorm van vitamine A.  Vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van onze ogen, omdat het voorkomt dat ze uitdrogen en ook zorgt dat we in het donker kunnen zien.

Zoete aardappels bevatten ook de vitaminen B5 en B6. Vitamine B5 breekt vetten af, terwijl vitamine B6 helpt met onze spijsvertering, de hersenontwikkeling van foetussen en jonge kinderen en ons immuunsysteem ondersteunt.  

7. Boerenkool

Boerenkool is een van de meest voedzame groenten. Het bevat de vitaminen K, A en C die allemaal goed zijn voor je algemene gezondheid, waaronder voor je hart, bloed, ogen, immuunsysteem en huid. Het bevat ook mineralen zoals calcium, kalium, koper en mangaan.

8. Spinazie

Spinazie is een goede bron voor kalium en magnesium, wat beiden belangrijke mineralen zijn voor de elektrolytenbalans en het reguleren van de bloeddruk. De groente waar tekenfilmfiguur Popeye zo sterk van werd is ook rijk aan vitaminen A, K en foliumzuur – een type vitamine B dat de groei en deling van cellen bevordert.

9. Wortels

Wortels bevatten veel vitamine A, dat bekend staat om het verbeteren van je ogen. Ze zijn ook een geweldige bron voor vezels en antioxidanten.

10. Knoflook

“Naast dat het je eten met een zeer beperkt aantal calorieën veel smakelijker maakt, zit knoflook vol met fytovoedingsstoffen”, zegt Keatley.

Een van de fytochemicaliën in knoflook, genaamd allicine, bevat antioxidanten en werkt goed tegen bacteriën, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA.

Foto door PhotoMIX Company via Pexels

© 2020 - 2023 Fitvitals.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel